6. aug. 2008

Stor laks 21,5 kgREKORD: - Det var nesten som å få en hvalross, sier fisker Ronny Østrem om opplevelsen av å dra opp en 21,5 kilo tung laks i Tana. Foto: Tor Erik Andreassen


(VG Nett) Det var den 21,5 kilo tunge laksen som tok kontrollen i morgentimene onsdag. Etter en times kamp i Tanaelva, ga den seg.

- Det var fisken som bestemte hele tiden, om jeg skulle gå til høyre eller venstre, om jeg skulle vente. Da den sto i ro på samme sted, ble jeg litt stresset og visste ikke hva jeg kunne gjøre, forteller Østrem.

Sammen med kompanjong Tor Erik Andreassen dro han opp det som trolig er årets største laks i Tana. Det tok en time.

REKORD: Her er fisker Ronny Østrem med det som trolig er årets største laks i Tanaelva. Foto: Tor Erik Andreassen
- Vi måtte bare følge etter da laksen plutselig dro av gårde med 200 meter nylon. Man vet jo ikke hvor godt den sitter, når man får en så stor laks på flua. Fisken var aldri oppe og viste seg, sier Østrem.

- Snurret rundt

Etter en stund valgte fiskerne å parkere båten og forsøke å dra laksen opp på land.

- Vi følte vi hadde bedre kontroll fra land. Til slutt fikk Tor Erik krøket fisken gjennom det ene øyet og ut det andre øyet. En perfekt krøking. Så snurret fisken rundt to ganger, og Tor Erik snurret sammen med den, beskriver Østrem.

LES OGSÅ:Fanget rugg med bare nevene

Han kjenner ikke til at noen har fått større fisk i Tana, i hvert fall ikke i år. Den største laksen som er tatt i Tana veide 36 kilo, og ble fisket i 1928.

Kameratene fra Kirkenes returnerte til hytta for en velfortjent dram etter fiskedramaet.


LAMSLÅTT: De to fluefiskerne trodde ikke sine egne øyne da de fikk kjempelaksen over overflaten. Foto: Tor Erik Andreassen
- Kamp om «20-kilosen»

De to fiskerne forteller at de var lamslått da de fikk laksen på land og fikk se formatet på kjempefisken.

- Vi lurte på om det virkelig var sant. Det er alltid en kamp om å få «20-kilosen». De fleste jeg kjenner som har fisket her i over 20 år, har kanskje fått laks på 17-18 kilo, sier Østrem.

Han har allerede bestemt seg for at fisken ikke skal spises. Laksen skal stoppes ut og henges på veggen.

- Kjøttet på en slik fisk ofrer vi for å få den stoppet ut. Det er en opplevelse vi aldri kommer til å få i vårt liv, forteller Østrem.

Hans forrige lakserekord i Tana var 16,5 kilo.